Straipsnis

2013-02-19

Streso padariniai moterims

moteris skaudancia galva

Visiems jau senai žinoma, kad moterys ir vyrai skirtingai reaguoja į stresines situacijas, tačiau iš tiesų yra ir esminių neatitikimų, kaip tai veikia jų sveikatą. Tyrimai parodė, kad ūminis ir lėtinis stresas gali smarkiau pakenkti moterų fizinei ir psichinei būsenai.

Stresinėse situacijose organizmas išskiria keletą rušių hormonų. Vienas iš jų - kortizolis (angl. Cortisol), kuris kaip žinoma turi poveikį ne tik odai, bet ir visai imuninei sistemai bei virškinimo traktui. Būtent jo poveikis moters organizmui yra unikalus - kyla grėsmė eilei (trumpalaikių ir ilgalaikių) sveikatos sutrikimų.

1. Sumažėjęs seksualinis potraukis

Tokie stresiniai įvykiai kaip naujas darbas arba nauja gyvenamoji vieta svetimame mieste gali smarkai sumažinti lytinį potraukį. Kaltas dėl to kortizolis, kadangi padidėjęs jo kiekis organizme slopina natūralius sekso hormonus. (yourhormones.info)

2. Nereguliarios mėnesinės

Ūminis/lėtinis stresas gali sutrikdyti visą organizmo hormonų pusiausvyrą, ko pasekoje atsiranda rizika nereguliarioms mėnesinėms. Mokslininkai nustatė, kad toms moterims, kurios darbo vietoje patiria daug streso, trumpo menstruacinio ciklo (mažiau nei 24 dienos) rizika išauga net 50 proc. (oxfordjournals.org)

3. Plaukų slinkimas

Emocinis ar psichologinis stresas gali išbalansuoti fiziologinę pusiausvyrą, o vienas iš pirmųjų požymių - plaukų slinkimas, kuomet sutrinka jų gyvavimo ciklas. Nutinka ir taip, kad padariniai atsiranda tik po 3-6 mėnesių. (sciencedaily.com)

4. Padidėjusi širdies ligų rizika

2012-ais metais atlikto tyrimo su 22 tūkst. moterų rezulatai parodė, kad toms, kurioms darbe tekdavo labai dažnai susidurti su stresinėmis situacijomis, tikimybė patirti širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus (insultas, infarktas ir t.t.) išaugo net 40 proc. (theheart.org)

5. Vaisingumo sumažėjimas

Nors šioje srityje dar trūksta tikslesnių tyrimų, remiantis naujausiais mokslininkų pateikiamais duomenimis, moterims su padidėjusiu fermento alfa-amilazės (susijęs su stresu) kiekiu organizme tikimybė pastoti sumažėja net 12 proc. (usnews.com)

6. Spuogų atsiradimas

Dėl itin riebios odos, kurios "dėka" pagausėja ir spuoguotumas, kaltas padidėjęs kortizolio kiekis organizme. Jau 2003-iais metais su studentėmis atlikto tyrimo metu nustatyta, kad stresiniu egzaminų laikotarpiu smarkiai pagausėja spuogų. (sciencedaily.com)

7. Antsvoris

Mokslininkai pastebėjo koreliaciją tarp išaugusio kortizolio kiekio ir riebalų pagausėjimo pilvo bei juosmens srityse. Nieko kito tikėtis ir negalima, kai stresas glaudžiai susijęs su išaugusiu apetitu, o ypač patiekalams, kuriuose gausu cukraus. (unm.edu)

8. Nemiga

Daugeliui žinoma situacija, kai naktimis nepavyskta užmigti, o mintys vis sukasi apie dienos įvykius bei įvairias problemas. Streso sukeltos nemigos pasekmės gali buti ganėtinai rimtos: koncentracijos stoka, irzglumas ar net motyvacijos praradimas. (mayoclinic.com)

9. Virškinimo sutrikimai

Ilgalaikis stresas gali smarkiai paveikti virškinimo sistemą. Vienas iš pirmųjų simptomų - padidėjęs skrandžio rūgštingumas, kuris gali privesti net prie skrandžio opos problemų. (womenshealth.gov)

10. Depresija

Turbūt ne vienas esate girdėję, kad moterys yra kelis kartus labiau linkusios į depresiją. Paskutinių tyrimų metu nustatyta, kad dėl to kaltas būtent stresas, kuris vyrus ir moteris veikia skirtingai. Sunkumai darbe, nelaimės šeimoje ir t.t. smarkiai padidina kortizolio kiekį organizme bei sukuria palankią terpę polinkiui į depresiją. (webmd.com, Psychological science)

Neabejojame, kad yra dar daug streso sukeliamų nemalonių padarinių, todėl vertėtų išmokti kontroliuoti savo emocijas. Galbūt padėtų šie natūralūs streso malšinimo būdai:

  • Šuns vedžiojimas gamtoje. Leidinyje "International Journal of Workplace Health Management" paskelbti tyrimo rezultatai atskleidė, kad pasivaikščiojimai su augintiniu mažina įtampą nuo darbo bei didina produktyvumą.
  • Juokas. Visiems žinoma, kad juokas - puikus vaistas nuo daugelio ligų. Todėl, jeigu jaučiatės įsitempę, padarykite trumpą pertraukėlę youtube svetainėje.
  • Sodininkystė. Jeigu gyvenate nuosavame name ir turite laisvos vietos kieme - būtinai užsiimkite sodininkystė. Nyderlanduose atliko tyrimo duomenimis ši veikla gali padėti sumažinti kortizolio kiekį organizme ir pakelti nuotaiką. (Health.com)
  • Knygų skaitymas. Telegraph.co.uk paskelbtais vieno tyrimo duomenimis, pakanka vos 6 minučių skaitymo ne tik sumažinti įtampą, bet ir atpalaiduoti raumenis. Panašiai veikia ir arbatos gėrimas ar muzikos klausimasis.
  • Šokoladas. Anot Livescience, juodo šokolado plytelė per dieną net tik sveika smegenims, bet ir sumažina streso hormono kortizolio lygį.
  • Pokalbiai apie paskalas. Kitaip dar liaudies žargone vadinami pliatkai pasirodo gali būti ir naudingi. Grupė mokslininkų iš Kalifornijos Berkeley universiteto nustatė, kad liežuvaudami galime sumažinti stresą.

 

 

Patarimai, kaip sumažinti stresą.

Taip pat skaitykite

nestumas
Prietarai ir teisybė apie nėštumą2015-02-16
Jau nuo senų senovės nėščios moterys gyvena prietarų ir baimių pasaulyje. Praeina šimtmečiai, o prietarai lieka tie patys. Taip pat atsiranda ir naujų. Ar iš tiesų verta tikėti šiais prietarais? Ar jie pagrįsti moksliškai?
seksas ir kunas
Kaip nesigėdyti savo kūno...2014-12-05
Turbūt nerasite nei vienos moters, kuri būtų patenkinta savo kūnu. Pagal įvairius statistinius duomenis, nepatenkintos savo kūno sudėjimu yra nuo 47 iki 90 procentų moteriškosios lyties atstovių.
nestumas
Mitai apie apsisaugojimą nuo nėštumo2014-03-06
Niekas nepaneigs, kad ši tema aktuali visiems. Galima rasti įvairiausių patarimų, kaip apsisaugoti nuo nėštumo, tačiau ar tikrai jie visi teisingi? O gal tai tik pramanai? Šiame straipsnyje bus aptarti dažniausiai sutinkami mitai susiję su šia tema.
moteris susiemusi uz pilvo
9 mažai žinomi faktai apie "tas dienas" (3)2013-02-16
Labai dažna moteris apie savo menstruacinį ciklą žino tikrai ne viską , todėl visuomet lieka tam tikrų neaiškumų ir klausimų, į kuriuos ne visada rengiamasi ieškoti atsakymų. Pavyzdžiui, 2012-ais metais Australijoje atliktas tyrimas parodė, kad...
seksuali moteris
Moterų seksualinės problemos2013-01-19
Ne paslaptis, kad moteriai pasiekti orgazmą sunkiau nei vyrui. Štai priežastys, kodėl, ir patarimai, kaip padidinti savo šansus mėgautis seksu taip, kaip tai daro vyrai.

Komentarai

Komentarų nėra

Paieška

Paklausk Mildos

Milda Nori gauti sekso ekspertės patarimą visais rūpimais klausimais?

Paklausk Mildos

Skaityti atsakymus

Populiariausios pozos

Naujausi komentarai

Siandien bandyta, labai patiko. Rekomenduoju
Gali pastoti bet kuriuo ciklo metu,visada atsiranda isimciu...Mano sesuo pastojo menesiniu metu,tiksliai zino kadangi...
Tau taip pasireiskia orgazmas! Kartais po orgazmo nebesinori myletis. Man orgazmo metu tripsta veidas ir/ar...
Gali skaudeti ir antra karta,man skaudejo ir antra ir trecia ir t.t. Tik kai pabandziau buti virsuje,nebejauciau...
Na keletos tikrai nežinojau. Mane kurį laiką kankina makšties išsausėjimas. Radau info...